Over de toeristische route Rondane

De toeristische route Rondane is 75 kilometer lang en gelegen bij Nationaal Park Rondane in Noorwegen, waar de route naar is vernoemd. De weg Rondane loopt van de berg Muen naar de plaats Folldal, met een zijweg naar Sollia Kirke.

Nagenoeg de hele route loopt over de snelweg Fylkesvei 27, deze weg is met een lengte van in totaal 82 kilometer iets langer dan de toeristische route Rondane. In bijna alle Noorse nationale parken zijn voertuigen verboden, de weg loopt daarom ook niet door Rondane Nasjonalpark maar langs het natuurgebied. De weg langs het nationale park was voorheen een belangrijke verkeersader in de regio. Nadat Rondane in 1962 als eerste gebied werd aangewezen als nationaal park, werd de weg belangrijk voor het toerisme.

In 2019 zijn een groot aantal Noorse snelwegen opnieuw genummerd, hierdoor kan het voorkomen dat oudere kaarten van Noorwegen niet meer kloppen.
 

Rondane één van mooiste routes van Noorwegen

De toeristische route Rondane behoort tot de mooiste wegroutes van Noorwegen. Het is 1 van de 18 National Scenic Routes, dit zijn officieel de mooiste routes van het land. Niet alleen zie je langs de routes de hoogtepunten van Noorwegen, ook zijn er langs de wegen diverse voorzieningen aangelegd. Langs de meeste National Scenic Routes zijn onder andere sanitaire voorzieningen te vinden.
 

 

Hele jaar geopend

In tegenstelling tot vele andere National Scenic Routes, is de toeristische route Rondane het gehele jaar geopend. Veel toeristische wegen worden in de wintermaanden afgesloten vanwege de dikke laag sneeuw die dan op de wegen ligt. Ondanks dat het hoogste punt van de Rondane op 1060 meter boven zeeniveau ligt, kan de route het hele jaar open blijven.

Met slecht weer kan het wel voorkomen dat het stuk weg over Ringebufjellet korte tijd wordt afgesloten.
 

Rondane populair gebied voor wandelen en fietsen

Nationaal Park Rondane is een populair gebied om te wandelen en fietstochten te maken. Omdat voertuigen niet zijn toegestaan in het natuurgebied, is de toeristische route Rondane een logisch en populair beginpunt voor een tocht door het gebied.

Voor wandelingen is Strømbu een veelgebruikt startpunt, vanaf hier gaan namelijk een aantal wandelroutes door nationaal park Rondane. Onderweg wandel je door onder andere berkenbossen en dennenvlaktes en heb je een geweldig uitzicht op de reusachtige bergtoppen. Ook kan je meerdaagse wandelroutes lopen.

Fietsers en wielrenners kunnen hun tocht het beste starten op Venabygdsfjellet. Vanaf daar is zicht op de berg Muen en begint de tocht met een afdaling naar de vallei bij Enden. Vanuit de vallei kan gekozen worden om de zijroute naar Sollia Kirke te maken of om de route richting Folldal te fietsen.